Kilpailuviikko viimein käyntiin Mansaarella

”General” Lee Johnston otti Mansaaren TT:n avausvoittonsa supersport-luokan ensimmäisessä kilpailussa.
Kuva: Tony Goldsmith / Pacemaker Press.

Huonoista sääolosuhteista kärsineen Mansaaren TT:n kilpailuviikko saatiin polkaistua käyntiin superbike-, supersport- ja sivuvaunuluokkien kilpailuilla.

Mansaaren TT on tänä vuonna kärsinyt poikkeuksellisen huonoista kelistä ja useita harjoituksia on jouduttu jättämään ajamatta huonon näkyvyyden tai sateen vuoksi. Myös kilpailujen aloitusta jouduttiin siirtämään. Sunnuntaille kaavailtu ensimmäinen kilpailupäivä järjestettiin eilen maanantaina, jolloin ohjelmassa oli superbike-, supersport- ja sivuvaunuluokkien kilpailut sekä lightweight- ja TT Zero -luokkien harjoitukset.

Kilpailuviikon avasi kuudesta neljään kierrokseen lyhennetty superbike-luokan kilpailu kuivassa, mutta erittäin tuulisessa kelissä. Kilpailun alussa kärkipaikan otti harjoituksissa hyviä otteita esittänyt Dean Harrison Peter Hickman aivan kannassaan. Conor Cummin saavutti melko turvallisen kolmannen sijan ensimmäisen kierroksen puoleen väliin mennessä.

Harrison oli 132,48 mph avauskierroksellaan vain sekunnin Hickmania nopeampi ja kolmannella sijalla jo selkeästi Hickmanista jäänyt Hillier oli viimeinen 130 mph keskinopeuden avauskierroksellaan ylittänyt kuljettaja.

Toisen kierroksen alussa Harrison näytti pääsevän karkuun ja kierroksen alkuvaiheessa ero Hickmaniin kasvoi lähes viiteen sekuntiin. Jos Harrison oli nopea alkukierroksella, oli Hickman sitä vuoristo-osuudella, josta laskeuduttaessa miesten välinen ero oli enää 0,045 sekuntia. Maaliviivalla ero oli kääntynyt Hickmanin eduksi noin 1,7 sekunnin turvin. Cummins oli kolmannella sijalla noin 7,5 sekuntia Harrisonia hitaampana.

Kilpailu keskeytettiin pian kolmannen kierroksen alussa Daley Mathisonin kaaduttua kohtalokkaasti Union Millsissä, joten toisen kierroksen tulokset jäivät voimaan.

Sivuvaunuluokan ensimmäisessä kilpailussa Birchallin veljekset Ben ja Tom näyttivät heti alussa, mikä on pelin henki, ja johtivat harjoituksissa hyviä aikoja ajanutta John Holden/Lee Cain -paria Glen Helenissä jo yli 4 sekunnilla. Nimekkäistä pareista Tim Reeves ja Mark Wilkes sekä Dave Molyneux ja Harry Payne joutuivat keskeyttämään aivan kilpailun alussa.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen Birchallit johtivat 14,9 sekunnin turvin ja Holdenin/Cainin toinen sija oli turvattu oli 15 sekunnin erolla kolmanteen sijaan, josta sen sijaan käytiin kovaa kamppailua. Alan Founds/Jake Lowther olivat kolmannella sijalla ennen Peter Foundsia/ Jevan Walmsleytä vajaan parin sekunnin erolla.

Toisella kierroksella Birchallit näyttivät olevan kierrosennätysvaudissa, mutta vuoristo-osuuden voimakkaat tuulet hidastivat menoa ja uusi ennätys jäi syntymättä. Sivuvaunutulokkaiden uudeksi kierrosennätysnopeudeksi saatiin sen sijaan kirjata 113,53 mph viidennellä sijalla ajaneiden Ryan ja Callum Crowen toimesta.

Kolmannen kierroksen jälkeen Birchallit olivat kasvattaneet johtoaan Holdeniin ja Cainiin jo yli 48 sekuntiin ja kolmannelle sijalle ehtivät Founds ja Lowther 5,5 sekunnin turvin ennen Founds/Walmsley-paria.

Ennen supersport-luokan ensimmäistä kilpailua ajettiin lightweight- ja TT Zero -luokkien harjoitukset, jossa nopeimmat olivat Jamie Coward ja John McGuinness.

Supersport-luokan kilpailun alussa tahdin määräsi James Hillier, mutta Lee Johnston siirtyi kärkeen ensimmäisen kierroksen lopussa. Vielä Ballaugh’ssa Hillierin johto oli puolitoista sekuntia, mutta Ramseyssä ero oli enää 0,6 sekuntia. Kuusi nopeinta, Hillier, Johnston, Gary Johnson, Dean Harrison, Hickman ja Jamie Coward, mahtuivat vuoristo-osuuden alkaessa viiden sekunnin sisälle.

Vuoristo-osuudella Johnston siirtyi kärkeen ja Hickman nousi kolmannelle tilalle. Toisen kierroksen alussa Johnston kasvatti johtoaan Hillieriin edelleen. Lisäksi Hickman lähestyi toista sijaa uhkaavasti. Ennen vuoristo-osuutta Hillier onnistui kuromaan kiinni eroa Johnstoniin, mutta vuorilla Johnston oli jälleen lyömätön.

Sateen alettua radan länsiosissa kilpailunjohto päätti lopettaa nelikierroksiseksi kaavaillun kisan jo kahden kierroksen jälkeen ruutulipulla, joten Johnston otti ensimmäisen TT-voittonsa 3,6 sekunnin erolla Hillieriin. Kolmanneksi sijoittunut Hickman sai kiivetä palkintokorokkeelle toisen kerran saman päivän aikana.

Tiistaina ohjelmassa on neljän kierroksen superstock-luokan kilpailu sekä sivuvaunu-, lightweight- ja TT Zero -luokkien harjoitukset.