Kauppasota uhkaa nostaa amerikkalaisvalmisteisten osien hintoja

EU saattaa asettaa amerikkalaisvalmisteisille osille jopa 100 % tuontitullin. Kuva: FEMA.

EU harkitsee nostavansa amerikkalaisista moottoripyörän osista kannettavia tullimaksuja merkittävästi.

Yhdysvaltain ja EU:n kauppasodan uusimman käänteen seurauksena yhdysvaltalaisista moottoripyörien osista kannettavat tullimaksut saattavat nousta huomattavasti, jos Euroopan kauppapolitiikasta vastaava komissaari Cecilia Malmström saa tahtonsa läpi.

Maailman kauppajärjestö WTO on todennut Yhdysvaltain tukeneen lentokoneteollisuuttaan siten, että eurooppalaiset kilpailijat olivat kärsineet jopa 12 miljardin Yhdysvaltain dollarin menetykset. EU pohtii nyt vastatoimia vastaavalle summalle ja on julkaissut pitkän listan tuotteista, joille saatetaan asettaa jopa 100 % tulli. Lista sisältää useita moottoripyörien osia ja komponentteja.

Eurooppalaisten motoristien kattojärjestön FEMA:n kannan mukaan EU:n ja Yhdysvaltain välisiin kauppasotiin ei tule sekoittaa niihin kuulumattomia eurooppalaisia moottoripyöräilijöitä tai moottoripyöräalan toimijoita. Tässä tapauksessa asia olisi FEMA:n mukaan mahdollista hoitaa lentokoneiden osia koskevin tullein. FEMA onkin vaatinut komissaari Malmströmiä poistamaan moottoripyörien osat listaltaan.

– Euroopan komissio pyrkii jälleen sekoittamaan moottoripyöräilijät riitoihin, joita heillä on Yhdysvaltain hallinnon kanssa. Ehdotetut toimet eivät ole millään tavoin perusteltuja. Meillä ei ole tässä osaa eikä arpaa, emmekä ymmärrä, miksi eurooppalaisia moottoripyöräilijöitä ja moottoripyöräalaa tulee rangaista lentokoneteollisuutta koskevien erimielisyyksien vuoksi. Amerikkalaisvalmisteisten moottoripyörien omistajilla ei ole vaihtoehtoja varaosahankintojen suhteen, ja ehdotetut tullit pakottaisivat heidät maksamaan jatkossa osistaan merkittävästi korkeampia hintoja, toteaa FEMA:n pääsihteeri Dolf Willigers.

Uusin numero