Jokaisessa Steiermarkin GP:n luokassa uusi voittaja

Miguel Oliveira nousi Steiermarkin GP:n voittoon huikean viimeisen kierroksen päätteeksi. Kuva: motogp.com.

Steiermarkin GP tarjosi kosolti jännitystä ja dramatiikkaa. Korkeimmalle palkintokorokkeelle nousi uusi mies jokaisessa luokassa.

Steiermarkin GP:n varmalta näyttänyt voitto luisui Joan Mirin käsistä, kun Maverick Viñalesin Yamahan jarrut katosivat, ja kilpailu keskeytettiin tämän hypättyä pyörän kyydistä yli 200 km/h nopeudessa. Jännittävän uusintalähdön voittoon ajoi uskomattomassa trillerissä Miguel Oliveira, jolle voitto oli ensimmäinen MotoGP-luokassa. Ensimmäistä kertaa luokissaan voittoon ajoivat myös Marco Bezzecchi ja Celestino Vietti.

Moto3-luokassa Gabriel Rodrigo otti paalulta hyvän startin, mutta vieläkin paremmin viivalta irtosi toisesta rivistä lähtenyt Tony Arbolino, joka onnistui nousemaan kärkeen. Mukana kärkiryhmässä olivat myös Raul Fernandez, Tatsuki Suzuki ja Ai Ogura. Kärkikamppailuun nousivat pian myös Darryn Binder ja John McPhee, jotka sekottivatkin pakkaa melkoisesti.

Kärkeen nousi hetkeksi Gabriel Rodrigo, mutta sekä McPhee että Binder ohittivat tämän  näyttävästi. Hetken päästä Binder nousi kärkeen, mutta joutui pian Rodrigon kuittaamaksi, joka puolestaan joutui antautumaan Arbolinolle.

Arbolino johtikin kilpailua pitkään, mutta tämän takana sijoitukset vaihtuivat tiheään, ja kamppailuun nousi uusia kuljettajia. Näistä Celestino Vietti onnistui nousemaan toiseksi ja alkoi haastaa Arbolinoa tosissaan kilpailun lähestyessä loppuaan. Arbolino onnistui kuitenkin nousemaan kärkeen yhä uudelleen. Aivan kilpailun lopussa Vietti ja Ogura nousivat ohi Arbolinon, joka onnistui kuitenkin kuittaamaan Oguran melkein välittömästi. Taistelu kilpailun voitosta käytiin muilta karanneiden Viettin ja Arbolinon välillä. Viettin ensimmäinen Moto3-voitto ratkesi, kun Arbolino lähes kaatui viimeisessä mutkassa, mutta onnistui pitämään sijoituksensa. Kolmantena maaliin ajoi Ai Ogura.

Red Bull KTM Ajon Raul Fernandezin sijoitus oli lopulta kahdeksas. Kaito Toba keskeytti kilpailun.

Moto3-luokan top-10:
1. Celestino Vietti (SKY Racing Team VR46)
2. Tony Arbolino (Rivacold Snipers Team) + 0,410
3. Ai Ogura (Honda Team Asia) + 0,938
4. Gabriel Rodrigo (Kömmerling Gresini Moto3) + 1,182
5. Albert Arenas (Valresa Aspar Team) + 1,380
6. Darryn Binder (CIP Green Power) + 1,440
7. Tatsuki Suzuki (SIC58 Squadra Corse) + 1,478
8. Raul Fernandez (Red Bull KTM Ajo) + 4,265
9. Stefano Nepa (Valresa Aspar Team) + 6,937
10. Sergio Garcia (Estrella Galicia 0,0) + 8,050

Moto2-luokan kilpailuun parhaan startin otti kakkosruudusta startannut Jorge Martin. Peräänsä hän sai Aron Canetin ja Tetsuta Nagashiman, ja kärkikolmikko veti vastustamattomasti eroa muihin. Canet kaatui kakkossijalta, joten Red Bull KTM Ajon tiimin kuljettajilla olikin yllättäen selkeä kaksoisjohto. Takana tulevat Remy Gardner ja Marco Bezzecchi ajoivat kuitenkin kärkikaksikkoa kiinni.
Gardner siirtyi Nagashiman edelle rohkealla ohituksella, mutta samalla Martin pääsi kärjessä hieman karkuun. Seuraavalla kierroksella myös Bezzecchi onnistui kuittaamaan selvästi Gardnerin ohituksesta hämmentyneen Nagashiman. Bezzecchi painosti Gardneria, mutta joutui hakemaan upeasti jarruttavasta Gardnerista ohituspaikkaa erittäin pitkään.

Päästyään ohi Gardnerista Bezzecchi alkoi ajaa Martinia kiinni. Myös Nagashima löysi vauhtinsa uudelleen ja alkoi saavuttaa Gardneria. Kun jäljellä oli kaksi kierrosta, Bezzecchi oli aivan Martinin perässä. Martin onnistui puolustamaan sijoitustaan ruutulipulle, mutta ylitti viimeisellä kierroksellaan radan rajat, joten hän menetti yhden sijan. Näin Marco Bezzecchi ajoi uransa ensimmäiseen Moto2-voittoon. Kolmanneksi ajoi Gardner ennen Nagashimaa.

Moto2-luokan top-10:
1. Marco Bezzecchi (SKY Racing Team VR46)
2. Jorge Martin (Red Bull KTM Ajo)*
3. Remy Gardner (Onexox TKKR SAG Team) + 1,027
4. Tetsuta Nagashima (Red Bull KTM Ajo) + 1,974
5. Tom Lüthi (Liqui Moly Intact GP) + 3,230
6. Xavi Vierge (Petronas Sprinta Racing) + 6,196
7. Luca Marini (SKY Racing Team VR46) + 8,634
8. Jake Dixon (Petronas Sprinta Racing) + 9,005
9. Hector Garzo (Flexbox HP 40) + 9,620
10. Enea Bastianini (Italtrans Racing Team) + 10,051

*menetti yhden sijan ylitettyään radan rajat viimeisellä kierroksella

Ennen MotoGP-luokan kilpailua Red Bull Ringin ylle alkoi nousta uhkaavia sadepilviä, mutta onneksi sateelta vältyttiin. Lähdössä Joan Mir nousi kärkeen, perässään Pol Espargaro, mutta Jack Miller ohitti tämän pakottaen leveäksi, joten ovi jäi auki myös Takaaki Nakagamille. Miller nousi kärkeen, kun ensimmäisen mutkan leveäksi vetänyt Mir määrättiin pudottamaan yhden sijan. Todella kovassa vauhdissa ollut Nakagami haastoi Miriä, mutta tämä onnistui puolustautumaan ja otti pian johtopaikan. Mirin, Millerin ja Nakagamin muodostama kärkiryhmä veti selvää eroa muihin, ja pian myös Mir onnistui vetämään kaulaa perässään tuleviin.

Mirin jo melko varmalta näyttänyt voitto valui tämän käsistä, kun kilpailun puolivälin jälkeen Maverick Viñalesin pyörän jarrut katosivat ensimmäisessä mutkassa ja tämä hyppäsi pois kyydistä yli 200 km/h nopeudessa. Ilma-aidan puhkaissut pyörä syttyi palamaan ja kilpailu keskeytettiin punalipulla.

12 kierroksen uusintalähtö aloitettiin kilpailun keskeytyshetken järjestyksessä. Startista kärkeen ampaisi Mir perässään Miller, joka onnistui pian nousemaan johtoon. Mir oli ilmeisesti käyttänyt viikonlopun renkaansa, joten hän joutui lähtemään kilpailuun vanhalla eturenkaalla, eikä hän pärjännyt tuoreilla renkailla ajaneelle Millerille. Pian myös Espargaro ohitti Mirin, joka ei enää pysynyt kärjen vauhdissa. Selvästi Milleriä nopeampi Espargaro yritti haastaa aussia. Miller puolusti sijoitustaan upeasti, mutta lopulta Espargaro löysi ohituspaikan.

Viimeinen kierros oli täynnä dramatiikkaa. Espargaroa hiillostanut Miller taktikoi itselleen upean ohituspaikan, jonka hän myös hyödynsi ja nousi kärkeen. Toiseksi viimeisessä mutkassa Espargaro ohitti Millerin, joka kuitenkin vastasi viimeisessä mutkassa ajattaen Espargaron leveäksi, mutta menetti itsekin tilanteessa niin paljon vauhtia, että kolmannella sijalla seurannut Miquel Oliveira onnistui nousemaan kaksikon ohi ja ajamaan uransa ensimmäiseen MotoGP-luokan voittoon.

MotoGP-luokan top-10:
1. Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech 3)
2. Jack Miller (Pramac Racing) + 0,316
3. Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing) + 0,540
4. Joan Mir (Team SUZUKI ECSTAR) + 0,641
5. Andrea Dovizioso (Ducati Team)        + 1,414
6. Alex Rins (Team SUZUKI ECSTAR) + 1,450
7. Takaaki Nakagami (LCR Honda IDEMITSU) + 1,864
8. Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) + 4,150
9. Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) + 4,517
10. Iker Lecuona (Red Bull KTM Tech 3) + 5,068

MotoGP-sarja jatkuu 11.-13. syyskuuta Misanon radalla, jossa ajetaan San Marinon ja Riviera di Riminin GP.

Uusin numero