Jesse Mustonen – Kymmenen vuotta sladissa

(kuva: Tomi Nevanperä)

Varkautelainen speedway- ja maaratakuljettaja Jesse Mustonen hymyilee selatessaan somesta muistoja. Speedwayura starttasi varsinaisesti liikkeelle kotistadionilla kymmenen vuotta sitten. Lajin saloihin nuorukaista opetti kummisetä Pasi Pulliainen, joka aktiiviurallaan kuului lajin kotimaisiin kärkikuljettajin.

-Minulla ei varsinaista 80cc uraa ollut. Vähän kokeilin pyörää, mutta en minä kilpaa varsinaisesti ajanut. Harjoittelu ja siitä sitten kilvanajo alkoi 500cc pyörällä. Uran alussa ajoin myös kansainvälisen leirin ja muutaman kilpailun 250cc pyörällä, Jesse tumaa.

-Isä Aake ja velipoika Appe olivat kisareissulla ja minä olin kotiradalla treenaamassa. Pistin ukoille viestiä, että sain pyörän menemään puolikurvia sladissa. Seuraavaksi sladissa meni koko kurvi. Sen jälkeen yhtenä päivänä Appe sanoi, että on ilmoittanut minut U-21 speedwayn SM-finaaliin. Sillä tiellä ollaan edelleen 10-vuotta myöhemmin, kommentoi Jesse hieman naurahtaen uransa ensimetrejä.

-Lajissa parasta on vauhti ja nopeasti vaihtuvat tilanteet. Niihin sitä aikanaan viehättyikin. Ja onhan speedway ollut perheessä läsnä koko ajan, Jesse jatkaa. 


MM-podiumilla ja hengenvaarallisessa onnettomuudessa 


Jessen uraan on mahtunut paljon menestystä. Kovimmiksi meriiteiksi urallaan tähän asti mies toteaa maaradan joukkue MM-pronssin 2015 ja maaradan GP-kilpailun Vechtassa 2016, jossa hän selvisi aina finaalierään asti. Paljon muutakin menestystä on tullut, mutta nämä nousivat ensimmäisenä esille.

(kuva: Juha Karvinen)

-Se on aina kova juttu, kun MM-tasolla tulee menestystä. MM-challengeista menestykset ovat myös kova juttu. Speedwayssa kansainvälisen kutsukilpailun voitto Saksan Nordenissa 2018 sekä henkilökohtaiset SM-mitalit ovat ne kovimmat meriitit, Mustonen tumaa. 

Moottoriurheilu on näyttänyt Mustoselle myös synkemmän puolen. Saksan Bielefeldissä 2018 ajetussa MM-challengessa varkautelainen loukkaantui hengenvaarallisesti, kun hän joutui kanssakilpailijoiden yliajamaksi. Jesse tunnetaan kovana äijänä, joka ei pienestä hätkähdä, ja hän taisteli itsensä teho-osastolta takaisin radalle ja podiumeille. 

– Bielefeldin onnettomuus 2018 oli kova juttu. Kun kaikki kylkiluut murtuvat ja keuhkot painuvat kasaan, niin ei siinä häävi ole olla. Onnettomuuden jälkeen tais olla helpompi laskea ne luut, mitkä eivät murtuneet ja mikä sisäelimistä ei ottanut osumaa, Jesse hymähtää. 

Korona kurittaa myös ratalajeja 

Kuten edellistä kautta 2020, niin myös kuluvaa kautta koronapandemia kurittaa ja vaikeuttaa kuljettajien elämää. Kisoja peruuntuu ja siirretään, kilpailukalenteri elää koko ajan. Se vetää myös Mustosen mietteliääksi. 

-Ei ole vielä päästy kilpaa ajamaan. Ensimmäinen maaradan MM-osakilpailukin siirtyi toukokuulta syyskuun puoliväliin. Normaalisti tähän mennessä kevättä on ajettu jo useampi kutsukilpailu maaradalla, mutta nyt voi hyvinkin käydä niin, että yhtään kilpailua ei ajeta ja MM-finaaliin lähdetään kylmiltään, tuumaa Mustonen.

-Jos, toivottavasti kun maaradan MM-sarja päästään ajamaan, niin minimitavoite on selvitä seitsemän parhaan joukkoon ja varmistaa paikka kauden 2022 MM-sarjassa.

Speedwayssa Jessellä on sopimukset Ruotsin Allsvenskaniin Valsarnan joukkueeseen sekä kotimaan SM-liigassa Kuusankosken ja Varkauden yhdistelmä joukkueeseen Ampias-Ankkureihin. 

-Tällä kaudella pitäisi päästä jo Allsvenskania ajamaan. Siellä saisi ajettua kovia kisoja ja jalkaa ovenväliin, kun joukkuepaikoista puhutaan. Viime kaudella sarjaa ei ajettu koronan takia ollenkaan.

-Viime kaudella saavutin speedwayssa kaksi SM-kultaa ja yhden hopean. Tälle kaudelle on tavoitteena voittaa kaikki kolme SM-kultaa speedwayssa, kommentoi Mustonen kauden tavoitteitaan. 


Jesse Mustonen:
syntynyt: 24.11.1995 

kotikaupunki: Varkaus

koulutus: levyseppähitsaaja 


Parhaimmat saavutukset:

Maarata:

Suomenmestaruus
neljä SM-hopeaa Pohjoismaidenmestaruus PM-hopea
joukkue MM-pronssi joukkue PM-kulta MM-challengen pronssi
Speedway:
speedway 2 henk. koht SM-hopeaa
speedway U-21 kaksi SM-hopeaa ja yksi pronssi 2x pariajon SM-kultaa
joukkue SM-kulta
joukkue SM-hopea
joukkue SM-pronssi

(Teksti: Tomi Nevanperä)

Uusin numero