Jerezin MotoGP espanjalaisten juhlaa

Marc Marquez oli Jerezissä täysin suvereeni. Kuva: MotoGP.com.

Jerezissä ajettu Espanjan Grand Prix tarjosi mannaa kotiyleisölle espanjalaiskuljettajien miehittäessä kuninkuusluokan palkintokorokkeen.

Moto3-luokassa paalulta lähtenyt Lorenzo Dalla Porta (Leopard Racing) otti vaatimattoman lähdön, ja kärkeen nousi SIC58 Squadra Core -tiimin Tatsuki Suzuki, joka näytti ensimmäisillä kierroksilla repivän kaulaa muihin kilpailijoihin.

Dalla Porta onnistui kuitenkin haastamaan Suzukin. Pian kärkitaisteluun löysi hetkeksi tiensä myös rajuotteinen VNE Snipers -tiimin Romano Fenati, jonka ajosta puuttui kuitenkin varmuutta. Ajovirheet pudottivat Fenatin kärjestä yhtä nopeasti kuin hän oli sinne noussutkin. 

Kärkitaisteluun saatiin kuitenkin jatkuvasti uusia kuljettajia, ensin nousivat Aron Canet (Sterilgarda Max Racing) ja pian Leopard Racingin Marcos Ramirez. Asemansa kärkitaistelussa säilyttäneellä Suzukilla oli kärjessä ajaessaan jatkuvasti vaikeuksia linjan pitämisessä, mutta japanilainen onnistui erinomaisine jarrutuksineen paikkaamaan menettämänsä sijoitukset.

Kärkeen nousi SIC58 Squadra Corsen Niccolo Antonelli, jonka kanssa kamppaileva Ramirez osui suoralla taistelukumppaninsa takarenkaaseen. Rajun kaadon jälkeen Suzuki ja kärkitaisteluun noussut Celestino Vietti (SKY Racing Team VR46) onnistuvat vaivoin väistämään radalla liukuneen Ramirezin pyörän.

Todella kovalla riskillä ajanut Vietti onnistui toiseksi viimeisellä kierroksella nousemaan hetkeksi kärkeen, mutta viimeiselle kierrokselle lähdettiin Antonellin johtaessa Vietti ja Suzuki kannassaan. Voiton Antonellille turvasi Viettin ohittamaan onnistunut Suzuki, joka puolusti toista sijaansa kilpailun loppuun asti erittäin tyylikkäästi. SIC58-tiimin kuljettajat ottivat siis Jerezissä kaksoisvoiton. Voitto oli Antonellin ensimmäinen sitten vuoden 2016.

Red Bull KTM Ajon Can Öncü oli maalissa sijalla 18.

– Tuntuu todella hienolta voittaa pitkästä aikaa. Kilpailun keskivaiheilla putosin kontaktitilanteessa, mutta siitä huolimatta onnistuin nousemaan lopussa kärkeen. Erityisen hienolta tuntuu se, että Tatsukin toisen sijan myötä saimme tiimille kaksoisvoiton, hehkutti onnellinen Antonelli kilpailun jälkeen.

– Olen todella tyytyväinen tulokseen. Viikonloppumme ei alkanut lainkaan hyvin, mutta teimme paljon töitä ja palkkio kovasta työstä oli mahtava, kertoi kolmanneksi sijoittunut Vietti.

1. Niccolò Antonelli (SIC58 Squadra Corse)            
2. Tatsuki Suzuki (SIC58 Squadra Corse)                
3. Celestino Vietti (SKY Racing Team VR46)           
4. Aron Canet (Sterilgarda Max Racing Team)        
5. Albert Arenas (Sama Qatar Angel Nieto Team)  
6. Kaito Toba (Honda Team Asia)       
7. Jakub Kornfeil (Redox Pruestel GP)                     
8. Lorenzo Dalla Porta (Leopard Racing)                 
9.  Ai Ogura (Honda Team Asia)          
10. Andrea Migno (Bester Capital Dubai)

Koska sarjajohdossa ennen Jereziä ollut Jaume Masia (Bester Capital Dubai) kaatui kilpailun alkuvaiheessa, muuttuivat sarjan voimasuhteet huomattavasti. Pistekärkeen nousi Aron Canet pisteen edellä Niccolò Antonellia. Masian sijoitus on kolmas.

Moto2-luokassa Jorge Navarro (HDR Heidrun Speed Up) starttasi ensimmäistä kertaa paalupaikalta. Ensimmäinen lähtö keskeytettiin punalipuin usean kuljettajan kaaduttua ensimmäisen ja toisen kaarteen välissä.  Tilanteen käynnisti ensimmäisen mutkan ulostulossa kaatunut ONEXOX TKKR SAG -tiimin Remy Gardner. Australialaisen perässä ajaneella Alex Marquezilla (EG 0,0 Marc VDS) ei ollut mahdollisuutta väistää kaatunutta pyörää. Tilanteessa kaatuivat myös Marco Bezzecchi (Red Bull KTM Tech 3) ja Dimas Ekky Pratama (IDEMITSU Honda Team Asia).

Onnettomuuden seurauksena Gardner ja kilpakumppanin pyörästä osuman saanut Pratama vietiin sairaalaan tarkastettavaksi, jossa Prataman todettiin selvinneen uhkaavasta tilanteesta säikähdyksellä, mutta Gardner kärsi aivotärähdyksestä. Marc VDS -tiimissä tehtiin hartiavoimin töitä ja Alex Marquezin pahoin vaurioitunut pyörä saatiin kuin saatiinkin kuntoon ja mies starttasi kilpailuun varikolta.

Uusintastartissa kärkeen nousi Flexbox HP 40 -tiimin Augusto Fernandez, toisella sijalla oli tiimitoveri Lorenzo Baldassarri. Lähtöruudukon tyhjistä paikoista hyötynyt Dynavolt Intact GP -tiimin Thomas Lüthi nousi kolmanneksi. Flexbox-kuljettajat kiskoivat alussa vastustamattomasti eroa muihin. Baldassarri haastoi Fernandezin ja nousi kärkeen onnistumatta kuitenkaan karistamaan tiimikaveriaan kannoiltaan.

Navarro ajoi Lüthin kiinni, eikä aikaillut, vaan ohitti sveitsiläisen välittömästi paikan avauduttua. Kärkikaksikon taakse muodostui Navarron, Lüthin, Brad Binderin (Red Bull KTM Ajo) ja Xavi Viergen (EG 0,0 Marc VDS)  muodostama ryhmä.

Tiiviisti Baldassarria varjostanut Fernandez putosi harmillisen ajovirheen seurauksena kyydistä ja joutui pian Navarron painostamaksi. Hyvässä vauhdissa ollut Navarro ohittikin Fernandezin, mutta ei kovasta yrityksestä huolimatta onnistunut nousemaan iskuetäisyydelle Baldassarrista.

Varikolta startanneen Alex Marquezin pyörä ei vaikuttanut olevan kaatumisen jälkeen täysin kunnossa ja Marquezin sijoitus oli vaatimaton 24. Red Bull KTM Ajon kuljettajista Brad Binder sijoittui viidenneksi, mutta Jorge Martin joutui keskeyttämään kaaduttuaan kilpailun puolivälissä.

– Missasin startin, mikä harmittaa, sillä kilpailun lopussa olin todella vahva. Täällä olisi ollut mahdollisuus voittoonkin, mutta tällaista kilvanajo joskus on. Tuntuu kuitenkin hienolta saavuttaa kotikilpailussa podiumsijoitus, kertoi Jorge Navarro.

–  Viikonlopun alku oli tosi vaikea, sähköongelmien lisäksi minulle sattui pari kaatoa. Teimme tiimin kanssa kovasti töitä, joten nyt voitto tuntuu entistä paremmalta. Itsekin onnistuin hyvin, mutta haluan omistaa tämän voiton tiimilleni ja kaikille, jotka ovat tukeneet minua, kiitti Baldassarri.

1. Lorenzo Baldassarri (Flexbox HP 40)
2. Jorge Navarro (HDR Heidrun Speed Up)
3. Augusto Fernandez (Flexbox HP 40)
4. Thomas Lüthi (Dynavolt Intact GP)
5. Brad Binder (Red Bull KTM Ajo)
6. Xavi Vierge (EG 0,0 Marc VDS)
7. Tetsuta Nagashima (ONEXOX TKKR SAG Team)
8. Luca Marini (SKY Racing Team VR46)
9. Nicolo Bulega (SKY Racing Team VR46)
10. Iker Lecuona (American Racing KTM)

Baldassarri jatkaa Moto2-luokan pistekärjessä.

MotoGP-luokassa parhaan lähdön otti toisesta rivistä startannut Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati), mutta Marc Marquez (Repsol Honda) ehti ensimmäiseen mutkaan tultaessa sisälinjalle, kärkeen ja karkuun. Toiseksi nousi Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT), jonka tiimikaveri, kaikkien aikojen nuorin paalumies Fabio Quartararo oli startin jälkeen kolmantena. Neljännellä sijalla ajanut Monster Energy Yamaha -tiimin Maverick Viñales oli tapojensa vastaisesti erittäin nopea jo kilpailun alusta lähtien, mutta viidennellä sijalla ajanut Alex Rins (Suzuki Ecstar) oli ainoa kuljettaja, joka pystyi samaan vauhtiin Marquezin kanssa.

Morbidellin ajovirheen jälkeen Quartararo nousi toiseksi ja yritti haastaa parin sekunnin päässä ajavaa Marquezia. Tilanne oli kuitenkin maailmanmestarin hallinnassa ja tämä nosti omaa vauhtiaan heti eron kavennuttua.

Kun kilpailua oli jäljellä 12 kierrosta, Quartararon kilpailu päättyi pettymykseen. Miehen pyörä jäi kolmosvaihteelle ja hienoa kilpailua ajanut nuorukainen joutui keskeyttämään. Samaan aikaan Viñalesin aiemmin ohittanut Rins onnistui kuittaamaan myös Morbidellin ja karkaamaan tältä. Hyvin aloittanut Morbidelli joutui pian myös Viñalesin ohittamaksi.

Sekä Marquez että Rins saivat ajaa turvallisilla sijoilla maaliin, mutta kilpailun lopussa Dovizioso ja Petrucci nousivat ahdistelemaan Viñalesia, onnistumatta kuitenkaan uhkaamaan tämän kolmatta sijaa. Näin espanjalaiset valloittivat kotikilpailussaan kaikki MotoGP-luokan palkintopallisijoitukset.

– Olemme tehneet kovasti töitä, ja tulemme pian takaisin kärkitaisteluun. Podiumsijoitus Jerezissä tuntuu voitolta, kertoi tyytyväinen Viñales.

– Eihän se helppoa ole nousta taistelemaan kärkisijoista, kun lähtee aina jostain 10. lähtöruudun tienoilta. Tuntuu erittäin hienolta olla toisella sijalla erityisesti täällä Jerezissä, hehkutti puolestaan Rins.

– Kuumasta kelistä huolimatta tämä kilpailu oli henkisesti vaikeampi kuin fyysisesti. Austinin virheen jälkeen ei ollut helppoa ajaa kärjessä lähtövalojen sammumisesta ruutulipulle. Yritin parhaani mukaan ajaa rauhallisesti ja tasaisesti ja olenkin todella tyytyväinen tulokseen. Kiitos myös tiimille hyvästä työstä, Austinissa jouduimme pettymään, mutta tästä tuloksesta voimme todellakin nauttia, totesi Marquez.

1. Marc Marquez (Repsol Honda Team)
2. Alex Rins (Team SUZUKI ECSTAR)
3. Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP)
4. Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati)
5. Danilo Petrucci (Mission Winnow Ducati)
6. Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP)
7. Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT)
8. Cal Crutchlow (LCR Honda CASTROL)
9. Takaaki Nagakami (LCR Honda IDEMITSU)
10. Stefan Bradl (Team HRC)

Sarjan kärjessä on Marquez, pisteen päässä toisena Rins ja kolmantena Dovizioso, kaksi pistettä Rinsiä perässä.

Täydelliset tulokset löytyvät MotoGP-sarjan internet-palvelusta. Seuraavan kerran MotoGP:tä ajetaan kahden viikon päästä Ranskassa, Le Mansin radalla.

Uusin numero