Jasmin Sarjoksen tavoitteena täysi kausi 2019 Alpe Adria -sarjassa


Ratamoottoripyöräilyn SM-sarjassa aina podiumille saakka kivunnut Jasmin Sarjos haluaa keskittää nyt voimavaransa kansainvälisille areenoille. Naisen tavoitteena on ajaa kaikki Alpe Adria -sarjan Superstock 600 -luokan osakilpailut tulevana vuonna.

Jasmin Sarjos panostaa tällä hetkellä toden teolla ulkomailla kisaamiseen. Tänä vuonna kahteen Alpe Adria -osakilpailuun osallistuneella 32-vuotiaalla Sarjoksella on tarkoituksena ajaa ensi kaudella kaikki sarjan kuusi osakilpailua. Valmistautuminen kansainvälisille areenoille alkoi jo viime vuonna.

– Viime talvena oli mahdollista käydä treenaamassa Espanjassa, kun sain mahdollisuuden laittaa kaluston Villen mukana sinne. Kävin muutamia kertoja talven aikana ajamassa. Aina ei ollut ihan parhaat mahdolliset kelit, koska viime talvi oli Espanjassa tosi kylmä. Ajotuntumaa sain kuitenkin pidettyä yllä ja ennen kaikkea sain ylläpidettyä omia hyviä kierrosaikoja myös vanhoilla kuluneilla renkailla, Sarjos kertaa.

Tavoite oli ajaa kilpaa useissa Alpe Adria -sarjan kilpailuissa ja mahdollisesti yksi tai kaksi kilpailua Suomessa.

– Päädyin kuitenkin ajamaan kaksi kisaa kummassakin sarjassa, budjetti kun ei ihan riittänyt kaikkiin Alpe Adria -sarjan kisoihin, joihin olisin halunnut. Alkukaudesta tuli hieman ylimääräisiä kalustotappioita, kun huhtikuussa Slovakiaringillä hajosi takaiskari ja etuvanne, jotka sitten jouduin hankkimaan uutena, jotta pystyin jatkamaan kisaviikonloppua siellä. Kauden aikana päätin myös hankkia pyörään tiedonkeruun, jotta saisin hieman uusia työkaluja kehittyäkseni kuljettajana. Ilman tiedonkeruuta on tosi vaikea tietää, mitä siellä radalla oikeasti tekee. Loppukaudesta opettelin tiedonkeruuohjelman käyttöä ja pääsin jo ihan hyvin alkuun sen kanssa.

Itävallan Red Bull Ringillä elokuussa Sarjos ajoi toisen Alpe Adria -sarjan osakilpailun.
– Siellä meni kuivalla radalla treenit erittäin hyvin, pidin radasta tosi paljon heti alusta asti, mutta sitten kelien puolesta kävi tosi huono tuuri ja jouduttiin ajamaan sateella käytännössä koko kisaviikonloppu. Sadekelin ajaminen oli jostain syystä todella pahasti hukassa, yli vuoden breikki sateella ajamisesta varmaan ei ainakaan auttanut asiaa. Tällä osa-alueella on jatkossa varmasti vielä paljon tekemistä, että pääsen takaisin omalle tasolleni.

Suomessa Sarjos kilpaili ainoastaan Motoparkin ja Alastaron SM-osakilpailuissa, sillä hän halusi keskittää voimavaransa kansainvälisille kentille.

– Alpe Adria -sarja valikoitui siksi, koska olen nyt täällä Suomessa tahkonnut 10 vuotta näitä samoja ratoja ja kaipasin vähän jotain uutta kuvioihin. Sarja osoittautui kyllä minulle tosi hyväksi, se oli sopivan tasoinen ja siellä oli paljon kuskeja.

Logistisesti sarja oli myös Sarjokselle osuva, koska hänen poikaystävänsä Ville Valtonen kisaa samassa sarjassa Superbike-luokassa.

– Tällä kaudella ei vielä ollut mitään tavoitteita, lähinnä halusin saada sarjan ratoja tutuksi ja oppia ajamaan isommilla kansainvälisillä radoilla, niistä kun minulla ei vielä kauheasti ole kokemusta.

Ensi kaudeksi Sarjoksen tavoitteena on ajaa kaikki Alpe Adrian osakilpailut.

– Taloudellisesti tavoite on toki haastava, kun budjetti on tosi pieni. Suomessakin olisi kiva ajaa edes yksi osakilpailu, jos ei muuten niin ainakin sen vuoksi että pääsee tsekkaamaan omaa tasoa – onko sitä kehitystä tullut vai ei. Yhteistyökumppaneita ei tällä hetkellä ole paljoa, mutta olen tosi kiitollinen heistä, jotka ovat olleet mukana ja heidän tuki onkin tosi tärkeää minulle. Ensi talvena pitää tehdä pyörään isompi moottoriremontti, koska tuolla samalla on jo tullut ajettua tosi monta vuotta, se tulee syömään jo osan budjetista. Tulevana talvena ei siis ole mahdollista käydä treenaamassa Espanjassa, kun kaikki rahat menevät moottoriin. Täytyy melko kylmiltään lähteä sitten Slovakiaringin avauskilpailuun keväällä.

Suomalaista moottoriurheiluhistoriaa nousemalla SM-osakilpailun podiumille ensimmäisenä naisena 600cc-pyörällä tehneellä Sarjoksella on kuitenkin selkeä tavoite ensi kaudelle.

– Ensi kaudella tavoite on ajaa sijoituksia Alpe Adrian Superstock 600-luokassa viiden parhaan joukkoon. Tosi moni ensi kauden kisoista tullaan ajamaan minulle uusilla radoilla, kun esimerkiksi Red Bull Ring jää nyt kalenterista pois, niin on siinä ainakin haastetta. Innolla lähden kohti ensi kautta, Sarjos päättää.

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Uusin numero