Husqvarna 701 Enduro -ajopäivä Juha Salmisen johdolla

Husqvarnan maahantuoja järjesti kaikille 701 Enduro -mallin omistajille avoimen ja veloituksettoman ajopäivän. Tapahtuman vetäjä löytyi luontevasti talon sisältä, sillä Husqvarnan tuotepäällikkönä Suomessa toimii enduromestari Juha Salminen.

Virallisen maahantuojan järjestämä tapahtuma ja tapahtuman vetäjänä enduron moninkertainen maailmanmestari. Saattaa kuulostaa hirveän viralliselta, ja ujompaa saattaa jopa mietityttää uskaltaako sellaiseen tapahtumaan ilmoittautua. Juha Salmisen välitön ote ja tapa jakaa vastuuta tapahtuman järjestelyistä myös muille henkilöille saa jännityksen katoamaan jo aloituskahveja hörppiessä. Ne aloituskahvit hörpittiin tällä kertaa ABC Tuohikotissa, eikä paikkaa oltu valittu sattumalta.

-Ajelin joskus rallia täällä ja törmäsin kisan yhteydessä tähän Ariin, joka tuntee tämän alueen soratiet kuin omat taskunsa. Pidin näiden sorateiden luonteesta ja ajattelin heti, että pitää joskus hyödyntää tällaisen kaverin paikallistuntemus ja tulla järjestämään tänne ajotapahtuma prätkille. Ja tässä ollaan, aloittaa Juha Salminen ja esittelee samalla päivän ajoreitit suunnitelleen ja ryhmää vetävän Ari Lähteenmäen.

Pian ollaankin jo huoltoaseman pihalla. Ainoa ongelma lähtötilanteessa on löytää kymmenen samanlaisen ja samanvärisen pyörän joukosta omansa. Asfaltilla ei päivän aikana nappularenkaita juuri tarvitse kuluttaa. Varsinaista maastoajoa ei tällä kertaa ole luvassa, vaan alla on koko ajan enemmän tai vähemmän kantava pohja.

Mistään hissuttelusta ei ole kysymys, vaan sorateitä edetään reippaaseen tahtiin ilman turhia tupakkataukoja. Ari vilkuilee välillä kelloa ja toteaa matkan edenneen niin sujuvasti, että ehditään ajaa pieni ylimääräinen ketunlenkki ennen sovittua taukopaikkaa ja -aikaa. Ajamaanhan tänne on tultu eikä heinänkorsia pureskelemaan. Puolentoista tunnin ajon jälkeen tien laidassa hiekkakuopan reunalla odottaa Husqvarna-varikkoteltta piknik-lounaineen. Tauko eväineen ja juomineen on paikallaan, erityisesti jos juomareppu on unohtunut matkasta kuten toimittajalla. Jotta puheet tauolla eivät menisi pelkäksi tyhjänjauhamiseksi, ottaa Juha Salminen porukan kokoon Husqvarna 701 Enduron ympärille ja kertoo vähän pyörän ominaisuuksista, oikeasta ajoasennosta ja ennen kaikkea säätömahdollisuuksista.

-Jos pyörä kulkee keulapainoisena eli keula alhaalla ja perä ylhäällä, tekee se helposti nopeita ja aggressiivisia ohjausliikkeitä. Jos se taas on chopperina eli päinvastoin, silloin tarvitaan lentokenttä että pyörän saa kääntymään, aloittaa Salminen perusasioista.

Huolimatta 13 henkilökohtaisesta enduron maailmanmestaruudestaan Salminen ei esitä ehdottomia oikeita säätöjä pyörään, vaan painottaa että hyvin paljon on kyse makuasioista. Joku haluaa pyörän käyttäytyvän ohjattaessa aggressiivisemmin, joku taas pitää siitä että pyörän liikkeet ovat rauhallisempia. Salmisen mukaan pyörän säätömahdollisuuksia kannattaa hyödyntää ja kokeilla mitkä säädöt sopivat itselle.

-Husqvarna 701 Enduron jousituksessa on paljon säätömahdollisuuksia ja ne säädöt on siitä hassuja, että ne vielä vaikuttavatkin todella paljon vaimennuksen toimintaan kun niitä kääntelee, kertoo Salminen täysin vakavalla ilmeellä. 

Raportti Husqvarna-ajopäivästä 8.8. ilmestyvässä Bike-lehdessä. Lue lisää Husqvarna 701 Endurosta ja siitä millaisia ohjeita Juha Salminen antaa ajamiseen ja pyörän säätämiseen.

Kuvat: Mika Salmi/MikkiFoto ja Janne Huhtala

Uusin numero