Huippuharvinaisuus myynnissä – Henderson Four vm. 1917

Suomen Moottoripyörämuseo myy huutokaupalla vuoden 1917 Henderson Fourin, joka on todellinen harvinaisuus ja keräilijöiden himoitsema aarre.

Henderson Motorcycle Co valmisti aikansa nopeinta moottoripyörää, nelisylinteristä Four-mallia vuosina 1912 – 1931. Se oli niin kilpa-ajajien kuin poliisinkin suosiossa, sillä suorituskyvyltään se oli ylivoimainen sen ajan kilpailijoihin nähden. 

Henderson Motorcycle Co sai alkunsa vuonna 1911, kun veljekset William G. ja Tom W. Henderson innostuivat moottoripyörien rakentamisesta. Veljeksistä William oli innovatiivinen tekniikan suhteen, kun taas Tom hoiti yrityksen talouspuolta. Ensimmäisessä nelisylinterisen Fourin prototyypissä oli hihnaveto, mutta vuoden 1912 tuotantomalliin se muutettiin ketjuvedoksi.

Nelisylinterisen moottorin iskutilavuus oli aluksi 934 kuutiosenttimetriä ja tuotti huumaavat seitsemän hevosvoimaa. Pyörän hinta vuonna 1912 oli 325 dollaria. Tuotekehitys oli jopa nykymittapuulla nopeaa, sillä jo 1913 esiteltiin Henderson Fourista Model B, vuonna 1914 Model C. Vuonna 1915 vauhti vain kiihtyi, sillä silloin päivänvalon näkivät uudet versiot D ja E. Viimeksi mainitussa akseliväliä oli lyhennetty 65 tuumasta 58 tuumaan. Vuonna 1917 moottorin roiskevoitelu korvattiin nykyaikaisella märkäsumppuvoitelulla. Vaihteiden määrä oli jo kasvanut kolmeen ja kytkintäkin vahvistettu. Hendersonin veljekset myivät 1917 yrityksen Excelsior-moottoripyöriä ja Schwinn-polkupyöriä valmistavalle Ignaz Schwinniille.

Moottoripyörämuseon järjestämä huutokauppa päättyy 28. helmikuuta. Pyörän lähtöhinta on 50 000 euroa. Korkein tarjous päivitetään aina verkkosivuille, mistä on helppo tarkistaa paljonko kuvetta pitää kaivaa jos haluaa pysyä mukana kaupankäynnissä.

Linkki huutokauppasivustolle:

Jos vähän tavallisemmat huutokaupassa myytävät prätkät kiinnostaa:

Uusin numero