Epätieteilijöiden kylmä kivi tuotiin BMW-moottoripyörällä Himalajalta 

Jaakko heitti perinteen mukaisesti jälleen kylmän kiven tänään eli 25. heinäkuuta. Tänä vuonna toimenpiteen valmistelussa on vahvasti mukana moottoroidut kaksipyöräiset, sekä BMW että Vespa.

Suomen Epätieteellinen Seura aloitti viime vuosituhannella tradition, joka jatkuu hamaan tulevaisuuteen. Jaakonpäivänä 25.07.2022 singahti jälleen Jaakon kylmä kivi Kauppatorin kupeessa olevaan merivesialtaaseen. Allas sijaitsee kivenheiton päässä Presidentin linnasta ollen aivan linnan edustalla. Heitto tapahtui kello 12:00. 

Tämän vuoden kivi haettiin Himalajalta K2-vuoren huipulta. K2 sijaitsee Himalajan vuoriston läntisessä osassa Kiinan ja Pakistanin rajalla. 8 611 metriä korkea K2 on maailman toiseksi korkein vuori Mount Everestin jälkeen. Suomen Epätieteellisen Seuran huiputtajat noutivat ulkomaankoordinaatti Pentti Myllärin johdolla kiven ilman happilaitteita ja totesivat perästä päin, että vuorellakäynti oli huimaava kokemus. Kiven lisäksi epätieteilijät toivat mukanaan pullollisen vuori-ilmaa. Pulloa säilytetään epätieteilijöiden kahvihuoneen jääkaapissa ja sen ilmaa ovat epätieteilijät hellepäivisin nuuskiskelleet. 

Vuoristokivenmurikan kuljettaminen Pakistanin ja Kiinan rajaseudulta Suomeen sujui muitta mutkitta. Kuljetusvälineenä toimi ulkomaankoordinaatti Myllärin yksipyttyinen ja 350- kuutioinen BMW-museomoottoripyörä, josta on epätieteilijöiden virityspajassa rakennettu ns. höööbridimalli. Kivi oli matkan aikana lullassa elikkäs sivuvaunussa. Lulla oli K2- vuorelta lähdettäessä täynnä Indus-virran alkulähteillä sijaitsevilta jäätiköiltä hakuilla irti hakattua jäämurskaa. Sen oli retkikunta tuonut alas vuorelta repuissaan. 

Matka Aasiasta Suomeen kulki tuhannen kapakan kautta. Retkikunta nautti iltaisin lähdevettä ja soitti Tuomari Nurmion kappaletta ”Valo yössä” ja hoilasi pikkutunneille kertosäkeen sanoja ”Tuhannen kapakan kautta”. Aamulla lulla täytettiin baarin jääpaloilla, joten kylmäketju ei päässyt missään vaiheessa katkeamaan. Suomen tullissa oli vähän selittelemistä, kun vuori-ilmapulloa tullihenkilöt tarkastelivat. Tulli kuitenkin uskoi, että pullossa oli silkkaa raitista ilmaa. Ei tarvinnut ruveta haistattelemaan. 

Paikalle kivenheittoon saapui punaisella Vespallaan kiven wirallinen wiskaaja Jaakko Koskinen, joka toimii Suomen Epätieteellisen Seuran puheen ja toiminnan johtajana. Forssasta saakka saapuu niinikään punaisella Vespalla seuran jäsen Jaakko Suvanto, jolla on tapahtumassa merkittävä rooli. Hän nimittäin onkii viime vuoden tapaan kiven jälleen takaisin ihmisten ilmoille ja altaan reunalle, jotta allas ei vuosien mittaan täyty kylmistä kivistä. Saapuvilla on myös Helsingin Lauttasaaren VPK urheine palomiehineen. He seuraavat kiven lentoa katseella ja kertovat kiinnostuneille paloauton toimintaperiaatteesta ja siitä, kuinka tulipalo voidaan saada sammumaan. 

Epätieteilijöiden Fiat 500-pienoispaloauton kuljettajana vuosikaudet toiminut Antti Pohjolan-Pirhonen vihitään tilaisuuden yhteydessä seuran uudeksi vappumestariksi nykyisen vappumestarin Caj Munckin siirtyessä eläkkeelle. Vihkivetenä käytetään kasken kannosta lorotettua kantovettä. 

Lisätietoja antaa pyydettäessä seuran puheen ja toiminnan johtaja Jaakko Koskinen, puh 0500 540 111. Katso myös www.epätieteilijät.fi 

Uusin numero