BMW ottaa varaslähdön satavuotisjuhliin R nineT ja R18 100 Years -juhlamalleilla

Ensi vuonna 100-vuotisjuhliaan moottoripyörävalmistajana viettävä BMW on esitellyt ensimmäiset 100 Years -juhlamallit.

Tasan sata vuotta sitten, joulukuussa 2022, BMW:n ensimmäinen moottoripyörämalli oli vasta pääsuunnittelija Max Frizin piirustuspöydällä. Syyskuussa 1923 esitellyssä mallissa oli ilmajäähdytteinen, kaksisysylinterinen ja nelitahtinen boxermoottori. Malli sai nimekseen R 32. Edes Max Friz itse ei varmasti osannut ennustaa ilmajäähdytteisen boxermoottorin menestystarinaa, joka jatkuu yhä sadan vuoden jälkeen.

Juhlistaakseen 100-vuotista historiaansa BMW Motorrad esittelee nyt kaksi erikoismallia – R nineT Roadsterin ja R 18 Cruiserin – 100 Years Edition -malleina. BMW Motorradin perustamisvuoden mukaisesti molempien mallien valmistusmäärä on rajoitettu 1923 yksikköön.

R nineT 100 Years

R nineT:ssä on pelkistetty muotokieli, jossa korostuu BMW:n sadan vuoden historia moottoripyörien rakentamishistoria. Klassinen roadster-design jättää boxer-moottorin kokonaan näkyville. R nineT 100 Years -juhlamalli on eksklusiivisempi versio perusmallista. Moottorina on edelleen tuttu ilma/öljyjäähdytteinen, 109-hevosvoimainen, kaksisylinterinen boxermoottori. Peilimäisen kiiltävät kromipinnat ovat olleet jo 1920-luvun lopulta lähtien kovuutensa ja hyvän kestävyytensä ja korroosiosuojansa ansiosta suosittuja moottoripyöräsuunnittelijoiden tyylikeinoja yhdessä korkealaatuisten maalipintojen kanssa. Classic Chrome -konseptilla BMW Motorrad elvyttää tämän tyylikkään maalin ja kromin vuorovaikutuksen erikoismallissaan. Tankki on yhdistelmää kromia sekä mustan ja valkoisen vuorovaikutusta, ja kokonaisuutta täydentävät polvisuojat ja 100 Years -logo. Klassista kromia löytyy myös istuimen kyhmystä. Kaksisävyinen satula viimeistelee tyylikkään ilmeen. R nineT 100 Years on saanut BMW:n Option 719 -varustelistalta valittuun värimaailmaan sopivia lisäyksiä, mm. eloksoidut pinnavanteet sekä koko joukon CNC-koneistettuja alumiiniosia, kuten säädettävät kahvat ja jalkatapit, tangonpääpeilit, sylinterikannen suojat ja öljynkorkki. Comfort-paketti lämpökahvoilla, vakionopeussäätimellä ja Pro-ajomoodeilla täydentää kattavan varustelun. Hinta 29 950 €.

R18 100 Years


Ison boxerin 100 Years -juhlamallin ulkonäköäkin hallitsee kromin ja maalin Classic Chrome -yhdistelmä. Värimaailmassa on yhdistelty R nineT:n tavoin korkeakiiltoista kromia sekä mustaa ja valkoista väriä. Pyörän mustan värin tarkka nimi on Avus Black, joka muistuttaa samannimisestä vanhasta kilparadasta Berliinin lähellä. Siellä BMW juhli aikanaan suuria kilpailumenestyksiä, eikä BMW Motorradin Berlin-Spandaun tuotantolaitoskaan ole siitä kaukana. Kromipinnoitusta on käytetty mm. Ohjaustangon kiinnikkeissä, vaihde- ja takajarrupolkimessa, tangonpääpainoissa, peileissä, jarrupääsylinterissä sekä -satuloissa ja sylinterikansien suojuksissa. Myös Akrapovicin valmistamat äänenvaimentimet ovat saaneet kromipinnoituksen. Option 719 -sarjasta mukaan on otettu kaksivärinen timanttikuvioitu erikoissatula. Varustukseen kuuluu mm. lämpökahvat, peruutusavustin ja vakionopeussäädin.  BMW:n kaikkien aikojen iskutilavuudeltaan suurimmassa moottorissa on tehoa tutut 91 hevosvoimaa ja 158 newtonmetrin vääntö.  Hinta 33 990 €.

Uusin numero