Argentiinan MotoGP-kilpailu Marquezin näytöstä

Kilpakumppanit näkivät Marc Marquezin Argentiinassa lähinnä tästä näkökulmasta – jos ylipäänsä olivat näköetäisyydellä.
Kuva: Repsol Honda.

Argentiinan MotoGP-sarjan kilpailut tarjosivat jälleen jännitettävää ja tapahtumia koko rahan edestä. Kaikissa luokissa nähtiin raudanlujaa kamppailua ja lisäksi Moto3- ja Moto2-luokissa saatiin podiumille uusia kuljettajia. 

Moto3-luokka avasi jälleen kilpailulähdöt äärimmäisellä jännitysnäytelmällä. Paalulta lähtenyt Jaume Masia mokasi startissa täysin, ja ensimmäisen kierroksen jälkeen johdossa kiisi Aron Canet. Kotiyleisön suosikki, 13. ruudusta startannut Gabriel Rodrigo räjäytti katsomot huutomyrskyyn taisteltuaan itsensä kärkeen kuudennella kierroksella. Kilpailun puolivälissä kärkiryhmä harveni, kun John McPhee keilasi jarruvikaisella pyörällään itsensä lisäksi Alonso Lopezin ulos radalta.

Huonoista lähtöruuduista startanneista kuljettajista Darryn Binder (20.) ja Dennis Foggia (22.) onnistuivat myös nostamaan nostamaan itsensä kärkikamppailuun. Erityisesti Binder tarjosi katsojille erittäin näyttäviä ajosuorituksia.

Kilpailun viimeisellä kierroksella kärkikahinoissa mukana ollut Lorenzo Della Porta ei mahtunut kolmantena samalle ajolinjalle, joten hän joutui ajamaan leveäksi ja putosi useita sijoja. Kilpailua vielä aivan loppuvaiheessa johtanut Rodrigo joutui ohitetuksi ja osui juuri ennen maalia edellään ajaneen Binderin takarenkaaseen pudoten kuudenneksi. Uransa ensimmäiseen voittoon ajoi Jaume Masia, Darryn Binder sijoittui toiseksi ja Tony Arbolino otti kolmannella sijallaan ensimmäisen podiumsijoituksensa. Huomionarvoista on se, että kilpailun aikana kärjessä nähtiin huikeat kymmenen eri kuljettajaa ja 15 ensimmäistä oli maalissa karvan yli kahden sekunnin marginaalilla.

Argentiinassa kymmenenneksi sijoittunut Kaito Toba jatkaa Argentiinan osakilpailun jälkeen Moto3-sarjan pistekärjessä.

Myös Moto2-luokka tarjosi ensiluokkaista kilpa-ajoa. Ensimmäisen kierroksen jälkeen kilpailua johti Marcel Schrotter, joka kuitenkin joutui pian aggressiivisen Remy Gardnerin ohittamaksi. Kärjen takana itsensä ulos kilpailusta pelasivat Brad Binderin takarenkaaseen osunut Thomas Lüthi sekä pian hänen perässään ajanut Sam Lowes, jonka eturenkaan pito irtosi samassa kaarteessa.

Kärkikamppailuun noussut Alex Marquez nosti itsensä toiseksi ohi Schrotterin todella kylmäpäisesti. Myös Lorenzo Baldassarri nosti itsensä kärkiryhmään ja seuraavat kierrokset olivatkin eeppisyyttä lähentyvää taistelua. Hieman kilpailun puolen välin jälkeen Brad Binder alkoi lähestyä kärkiryhmää ja nousi mukaan kamppailuun.

Otteet vain kovenivat loppua kohden ja kilpailun voitto ratkesi, kun Baldassarri pakotti ajolinjavalinnallaan Gardnerin leveäksi jarrussa ja pääsi karkumatkalle. Viimeisten kierrosten taisteluissa katteiden maalia vaihdettiin useaan kertaan pyörästä toiseen ja Garnderin pyyhittyä ensin eturenkaalla Schrotterin nahkapukua ja perään Binderin ohittaen saksalaisen katteet kolisten, löysi hän itsensä seitsemänneltä sijalta.

Pudotettuaan Gardnerin perästään, Baldassarri sai ajaa turvalliseen voittoon. Gardner puolestaan palautti perinteikkään nimen palkintokorokkeelle ensi kertaa sitten hänen isänsä Wayne Gardnerin suoritusten vuoden 1992 Kyalamin kilpailussa. Kolmanneksi itsensä taisteli Alex Marquez.

Täydelisen alun kaudelleen saanut Baldassarri johtaa sarjaa kahden kilpailun jälkeen maksimipistein.

MotoGP-luokassa Marc Marquez teki jorgelorenzot ja ampui lähdöstä kärkeen ja karkuteille. Onneksi Marquezin dominoinnista huolimatta kärjen takana tapahtumia riitti. Kilpailun alussa kakkossijasta taistelivat Andrea Dovizioso, Valentino Rossi ja Jack Miller. Pian taisteluun nousivat myös Franco Morbidelli ja Cal Crutchlow. Crtuchlow’lle kuitenkin määrättiin hänet kauas kärjestä pudottanut rangaistus varaslähdöstä.

Marquezin takana sijoituksia vaihdeltiin ahkerasti ja erityisesti Morbidelli esitti räväköitä otteita. Myös Danilo Petrucci onnistui nostamaan itsensä mukaan ryhmään.

Vaatimattomasti 16. ruudusta startannut Alex Rins aloitti nousun kohti taistelua podium-sijoituksista, mutta vastaavasti kuin Rossilla oli vaikeuksia ohittaa edessään ajavaa Dovziosoa, myös Rins jumiutui Petruccin taakse, ja kun ohitus viimein onnistui, oli ilo lyhytaikainen, sillä Miller sai ohitettua Rinsin lähes välittömästi. Rossin taktikointi sen sijaan onnistui, ja hän ohitti Dovizioson viimeisellä kierroksella pakottamalla kilpakumppaninsa radan likaiselle osalle. Viimeisellä kierroksella nähtiin vielä draamaa, kun Morbidelli osui Maverick Viiñalesin pyörään, ja molemmat kaatuivat joutuen keskeyttämään.

Marc Marquez voitti kilpailun liki kynnenen sekunnin erolla Rossiin. Dovizioso sijoittui kolmanneksi. Voittonsa ansiosta Marquez lähtee kohti seuraavaa, Yhdysvaltain Austinissa 12.-14.4. ajettavaa kilpailua sarjajohdossa.

Argentiinan MotoGP:n täydelliset tulokset löytyvät MotoGP-sarjan internetsivulta.

Uusin numero