Alex Tapio hakee SM-motocrosskauden parastaan kotikilpailussaan Alavudella

Alex Tapio on ainoa tulevan viikonlopun kilpailun järjestävän seuran edustaja MX1-luokan SM-sarjassa. Kuva: Jukka-Pekka Purtilo.

Motocrossin SM-sarjan toiseksi viimeinen osakilpailu ajetaan Alavuden mäkisellä hiekkaradalla tulevana sunnuntaina. Kotiradalleen suuntaa kova joukko järjestävän seuran edustajia, joista Alex Tapio hakee kauden parastaan kärkipäästä SM-sarjan pääluokassa MX1.

Alavudenseudun Moottoripyöräilijöitä (ASMP) edustava Alex Tapio on seuran ainoa kuljettaja tämän kauden MX1-luokan SM-sarjassa, ja sunnuntaina hänellä on edessään kotikilpailu Murronnevan Motocrossradalla Alavudella. Tapion kausi Suomen mestaruussarjan pääluokassa on kulkenut hyvin. Hän on pisteissä yhdeksäntenä, kun takana on kolme osakilpailua ja jäljellä kaksi: Alavus ja Imatra. Tapion kauden tavoitteena oli ajaa jokaisessa erässä kymmenen parhaan joukkoon ja sijoittua SM-loppupisteissä seitsemän sakkiin. Hän on jäänyt vain kahdesti kymmenen parhaan ulkopuolelle, ja tasaisella tahdilla SM-sarjasijoitus voi hyvinkin nousta, sillä taulukossa hänen edellään ovat ainoastaan kaksi ensimmäistä osakilpailua ajaneet Harri Kullas ja Tanel Leok sekä juuri loukkaantunut hallitseva Suomen mestari Juuso Matikainen.

– Minulla on menossa vasta toinen täysi kauteni SM-sarjassa, ja olen tavoitteissani. Onneen ei ole oikotietä, vaan olen tehnyt kovasti töitä tulosteni eteen. Olen treenannut hyvin ja panostukseni motocrossiin on kasvanut vuosi vuodelta. Keväällä asustelin kuukauden samassa SM-luokassa kisaavan Rene Rannikon luona Belgiassa, ja ajoin Belgian lisäksi Hollannissa, Ranskassa sekä Saksassa. Kausi lähti siitä hyvin käyntiin. Lisäksi isona apuna on toiminut valmentajani Jussi Vehviläinen, Tapio luettelee.

23-vuotias Tapio tykkää Alavuden radasta, joka sijaitsee 140 kilometrin päässä Vaasassa asuvan miehen kodista. Etäisyydestä huolimatta Tapio edustaa mielellään Alavudenseudun Moottoripyöräilijöitä, jossa on hänen mukaansa erinomainen yhteishenki.

– Haen aina kisoissa parastani. Kauden paras eräsijoitukseni on seitsemäs, mitä lähden parantamaan Alavudelle. Sitten kun voitan, olen tarpeeksi hyvä. Eli töitä riittää edelleen tehtäväksi.

– Alavuden rata sopii minulle. Se on osittain kovavauhtinen, jolloin pitää ajaa isolla vaihteella. Ylä- ja alamäet ovat yksittäisiä ratkaisupaikkoja, koska niissä pitää osata ja uskaltaa ajaa kunnon kaasulla. Myös radan loppuosan saviosuus on erityislaatuinen kohtansa. Toiseen erään rata on puolestaan varmasti kulunut raskaaksi.

Isäntäseuran toinen SM-tason edustaja löytyy MX2-luokasta, missä Arttu Sihvonen on pisteissä yhdeksäntenä huolimatta avausosakilpailun nollasta pisteestään.

Sunnuntaina ajetaan SM-sarjan neljäs osakilpailu aikuisten luokissa MX1 ja MX2 sekä alle 15-vuotiaiden MXC/A:ssa.

Jo lauantaina on vuorossa alle 20-vuotiaiden sekä kolmen eri ikäryhmän veteraanien Suomen Cupin neljäs osakilpailu. Radalla nähdään myös nelipyöräiset ATV-laitteet neljännen SM- ja veteraanien Suomen Cup -osakilpailunsa merkeissä.

Isäntäseuraa lauantaina edustavat MXJ:n Suomen Cupissa viidentenä oleva Jere Harju, sijalla 22 majaileva Heikki Vähäpesola ja Oskari Mäki. 45-vuotiaiden veteraanien MXV45-luokassa Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden kuljettajana toimii Jukka Vähäpesola, joka on ajanut vain kauden ensimmäisessä erässä ollen sarjassa 27:tena.

ATV:n SM-osakilpailuun suuntaa Katariina Sarvikas, joka on pisteissä neljäntenä, aivan pronssisijan tuntumassa. ATV:n veteraaneissa ASMP:n värejä puolustaa Suomen Cupissa kuudentena oleva Veli-Pekka Rissanen.

EM-osakilpailujen menestyjät tähtinä Alavudella

Euroopan mestaruuskausi pääsi uuteen vauhtiin pitkän koronaviruspandemian aiheuttaman tauon jälkeen parisen viikkoa sitten Latviassa, missä ajettiin reilussa viikossa peräti kolme osakilpailua. Suomalaiskuljettajat olivat laajalla rintamalla vauhdissa EM-tasolla, ja tulevana sunnuntaina samojen kuljettajien otteita pääsee seuraamaan Alavudelle SM-sarjassa.

MX1-luokan SM-sarjan kärkeen edellisessä osakilpailussa noussut Vantaan Moottorikerhon Kim Savaste juhli Latviassa muun muassa EMXOpen-luokan EM-osakilpailun voittoa, joten hänen päänahkansa on muiden SM-luokkalaisten tavoitteissa. Seuratoveri Miro Sihvonen terästäytyi myös kolmen kärjen sijoille EM-erissä, ja hän suuntaa Alavudelle MX1-luokan SM-sarjan kakkospaikalla. SM-pisteissä kolmantena oleva, Orimattilan Moottorikerhon Juuso Matikainen joutuu harmittavasti jättämään Alavuden sunnuntain väliin loukkaantumisen takia. Myös hänellä oli hyvä Latvian reissu.

SM-pisteissä neljäntenä on kauden kaksi ensimmäistä osakilpailua voittanut, mutta sen jälkeen päätyöhönsä Englannin mestaruussarjoihin keskittynyt Harri Kullas. Vantaan Moottorikerhon edustaja ei aja Alavudella, missä nähdään kuitenkin SM-sarjassa viidentenä oleva ja niin ikään Latviassa EMXOpen-luokassa kilpaillut Imatra Motocrossin Rene Rannikko.

MX2-luokan SM-sarjan kärkipaikkaa pitää Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen, joka avasi maailmanmestaruussarjauransa Latviassa. Vaikka 18-vuotias ei vielä MM-pisteille kolmessa osakilpailussa yltänytkään, on hän vahva ehdokas voittajaksi SM-osakilpailussa Alavudella. SM-pisteissä toisena oleva Kimi Koskinen nappasi pisteitä EM-sarjan kivikovassa EMX250-luokassa Latviassa, mikä varmasti teki hyvää Sipoon Moottorikerhon kuljettajalle Alavutta silmällä pitäen. SM-sarjassa kolmantena oleva Tampereen Motocrossin Jere Haavisto puolestaan poimi kauden ensimmäiset MM-pisteensä Latviassa.

Orimattilan Moottorikerhon Mauno Nieminen on MX2-luokan SM-pisteissä neljäntenä ennen vain kaksi ensimmäistä SM-osakilpailua ajanutta ja ne voittanutta virolaista Jörgen-Matthias Talvikua, joka ei aja Alavudella.

125-kuutioisten EMX125-luokan EM-sarjaan panoksensa laittanut ja niin Virossa kuin Suomessakin kyseisten pyörien luokkia hallinnut Hyvinkään Moottorikerhon Sampo Rainio nähdään jälleen MX2-luokassa.

Mielenkiintoinen nimi MX2-luokassa on kauden ensimmäisen SM-osakilpailunsa ajava Emil Weckman, joka pääsee vihdoin loukkaantumisjakson jälkeen tositoimiin. Sipoon Moottorikerhon kuljettaja on jo pitkään rakentanut kansainvälistä uraa.

MXC/A:n SM-sarjaa johtaa Viron Joosep Pärn ennen Vantaan Moottorikerhon Eelis Viemeröä ja Saku Mansikkamäkeä. Turun Moottorikerhon Aaro Menna on neljäntenä ja Vantaan Moottorikerhon Santeri Oinonen viidentenä.

Suomen Cup- ja ATV-taistoja lauantaina

Alavudella kilpaillaan jo lauantaina. Alle 20-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cupia johtaa Sipoon Moottorikerhon Nico Stenberg. Toisena on Konneveden Moottorikerho / UA:n Jimi Laitinen ja kolmantena Lohjan Seudun Moottorikerhon Eliel Lehtinen.

35-vuotiaiden veteraanien MXV35-luokan Suomen Cupin kärkikolmikon muodostavat Oulun Moottorikerhon Markus Jaakola, Porin Moottorikerhon Teemu Sundelin ja Pohjois-Karjalan Moottorikerhon Toni Kuivalainen.

45-vuotiaiden veteraanien MXV45-luokan Suomen Cupin kärjessä ovat Sipoon Moottorikerhon Alexander Wiik, Turun Moottorikerhon Jarno Mattila ja Hyvinkään Moottorikerhon Lari Lehtiö.

55-vuotiaiden veteraanien MXV55-luokan Suomen Cupissa mennään Ylä-Savon Moottorikerhon Sauli Kuosmasen, Turun Moottorikerhon Jari Lehdon ja Mikkelin Moottorikerhon Antti Paasosen johdolla.

ATV:n MXATV-luokan SM-sarjaa johtaa Siilinjärven Vesan Lasse Ruotsalainen. Toisena on Quad Racing Finlandin Max Karilainen ja kolmantena Hyvinkään Moottorikerhon Tuomas Kuivamäki.

ATV:n 35-vuotiaiden veteraanien Suomen Cupissa tahtia lyö Hyvinkään Moottorikerhon Jani Saarinen. Kakkospaikkaa pitää Quad Racing Finlandin Jarmo Huhtala. Kolmospaikalla on virolainen Janar Juks.

SML Motonet SM Motocross Alavus 29.-30.8.2020
Alavudenseudun Moottoripyöräilijät ry. (ASMP)
www.alavudenseudunmp.fi
Murronnevan Motocrossrata
Risujoentie 197, Alavus

Pääsyliput 10€ pvä/hlö, alle 12v. Ilmaiseksi. Liput myydään tapahtuman portilta. Kilpailun varikko on yleisöltä suljettu. (Vain kilpailijat, huoltajat ja toimitsijat.)

Muistetaan voimassa olevat rajoitukset ja ohjeistukset kokoontumisen, hygienian ja turvavälien osalta.

Lähtöluettelo

Kilpailun sunnuntain SM-erät ovat nähtävissä myös suorana lähetyksenä SML Motonet SM-Motocross -sarjan Facebookissa ja Youtubessa.

Teksti: SM-motocrossin tiedotus

Uusin numero