Ajon tiimin Acosta Moto2-luokan maailmanmestaruuteen

Red Bull KTM Ajo -tiimin Pedro Acosta varmisti Moto2-luokan maailmanmestaruuden sijoittumalla toiseksi Malesian GP:ssä.

Red Bull KTM Ajon Pedro Acosta on varmistanut Moto2-luokan maailmanmestaruuden, kun kaudesta on jäljellä vielä kaksi osakilpailua. Kauden 2023 mestaruus alleviivaa 19-vuotiaan espanjalaisen huimaa nousua MotoGP:n tikkailla – kolmannen GP-kauden ollessa vielä kesken Acostalla on tilillään jo kaksi mestaruutta.

Voitettuaan vuoden 2020 Red Bull MotoGP Rookies Cupin ylivoimaisesti Acosta hyppäsi Moto3-luokkaan KTM:n GP-akatemian puitteissa vuonna 2021. Debyyttikisasta oli tuloksena kakkossija 0,042 sekuntia voittaneesta tiimikaverista jäljessä. Ensimmäinen voitto oli luvassa toisessa kisassa ja kauden aikana Acosta otti nimiinsä vielä viisi ykkössijaa – sekä mestaruuden.

Seuraavana vuonna tie vei Moto2-luokkaan, jossa Acosta saavutti ensimmäisen voittonsa kahdeksannessa kilpailussa. Jalkansa murtanut Acosta onnistui nousemaan kauden päätteeksi pisteissä viidenneksi ja nappasi vuoden tulokkaan palkinnon.

Kaudella 2023 Acosta oli ennen Sepangia kerännyt seitsemän voittoa, mikä nosti uran toisen GP-mestaruuden aivan kosketusetäisyydelle. Sepangin kilpailun kakkossija (kauden 14. palkintokorokesijoitus) riitti varmistamaan Acostalle mestaruuden.

Kaudella 2024 Acostan on jo vahvistettu siirtyvän MotoGP-luokkaan ja GasGas Factory Racingin riveihin. Acostan nousu kuninkuusluokkaan on ollut häikäisevän nopea ja menestyksekäs. Hän on voittanut mestaruuden sekä Moto3- että Moto2-luokassa, ajanut vain reilut 50 kilpailua, joista palkintokorokesijoitukseen on päätynyt lähes puolet. Voittoja tilillä on 16.

Aki Ajon tiimit ovat muovanneet kuninkuusluokan voittajiksi ja mestareiksi lukuisia kuljettajia aina Marc Marquezista tämän kauden kuumimmassa mestaruustaistelussa olevaan Jorge Martiniin. Ajon tiimin kuljettaja on kruunattu Moto2-mestariksi vuosina 2021, 2022 ja nyt 2023, ja tilanne näyttää hyvältä myös tallien mestaruussarjan kolmannen peräkkäisen voiton osalta.

Pedro Acosta:
On upeaa saada oma nimi mestareiden listalle ja kaikkien suuruuksien joukkoon. Viime vuonna tein paljon virheitä ja kaaduin usein. Tämä on kolmas vuoteni Akin kanssa, ja päätimme aloittaa puhtaalta pöydältä ja sulkea kaikki menneet virheet pois muistista. Yritimme löytää pyörään säätöjä viime vuonna, mutta olin yksinkertaisesti liian pieni ja kevyt Moto2-pyörälle. Talvella edistyimme merkittävästi, sekä henkisellä puolella että yleisellä tasolla. Tiesin, mitä olisi tehtävä. Kilpailut eivät olleet helppoja ja joskus asemien pitäminen oli vaikeaa, mutta edistyimme jatkuvasti. Tavoitteena oli olla kilpailukykyinen ja sitä me olimme.

Aki Ajo:
Kiitos Pedro! Olemme työskennelleet yhdessä kolme upeaa vuotta, ja hän yllättää meidät yhä päivittäin kypsyydellään ja älyllään. Parasta ei ole ainoastaan kahden mestaruuden voittaminen yhdessä vaan se tunne, jonka olemme luoneet yhdessä Pedron, hänen perheensä ja koko tiimin kanssa. Haluan myös kiittää tiimiä heidän suuresta panoksestaan ja tuestaan kauden 2023 aikana. Kumppanimme ovat myös olleet merkittävässä asemassa ja suhteemme Pierer Mobilityn johdon ja Red Bullin kanssa on läheisempi kuin koskaan. Olemme iloisia saadessamme olla menestyksekäs osa KTM:n GP-akatemiaa ja uskon, että Pedrolla on edessään loistava tulevaisuus MotoGP:ssä. On kiehtovaa seurata, kuinka hän pärjää ensi kaudella ja tulevaisuudessa.

Pit Beirer, KTM:
Suuret onnittelut Pedrolle, sekä myös Akille hänen jatkuvasti korkeista standardeistaan. Kun ajattelen kuljettajia, jotka ovat nousseet Red Bull KTM Ajo -tiimin kautta, tunnen itseni ylpeäksi ja etuoikeutetuksi, että meillä on tämä vahva suhde hänen kanssaan. Ja Pedro, mitä muuta hänen lahjoistaan voisi vielä sanoa? On erityislaatuista, että uskomme hänen olevan valmis MotoGP-luokkaan 19-vuotiaana, ja hänen historiansa Moto3- ja Moto2-luokissa tarkoittaa, että hänestä voi tulla oman sukupolvensa tähti. Hänen toinen kautensa Moto2-luokassa on ollut erittäin vakuuttava, ja on uskomatonta ajatella, että hän on kasvanut ulos luokasta näin nopeasti. On todella jännittävää nähdä, mihin hän tulevina vuosina pystyy ja mitä Aki ja hänen tiiminsä saavat aikaan seuraavien kuljettajiensa kanssa.

Tilastotietoa Perdo Acostasta:

  • 19 vuotta ja 171 päivää vanha Acosta on toiseksi nuorin keskiluokan maailmanmestari. Nuorin on MotoGP-legenda Dani Pedrosa, joka kruunattiin mestariksi 19 vuoden ja 18 päivän ikäisenä vuonna 2004.
  • Acosta on kuitenkin nuorin Moto2-luokan maailmanmestari, toiseksi nuorin on Marc Marcuez (19 vuotta ja 254 päivää vuonna 2012).
  • Acosta on toinen Moto2-mestari, joka on aiemmin voittanut Moto3-mestaruuden (2021), ensimmäinen oli Alex Marquez (2014 ja 2019).
  • Lisäksi Acosta on toinen Red Bull MotoGP Rookies Cup -voittaja, joka on voittanut Moto2-luokan maailmanmestaruuden. Ensimmäinen oli Johann Zarco, joka voitti kaikkien aikojen ensimmäisen Red Bull MotoGP Rookies Cupin vuonna 2007, ja ajoi Moto2-mestaruuksiin vuosina 2015 ja 2016 – molemmat mestaruudet Ajon tiimin riveissä.
  • Acostan vuoden 2022 Italian GP:ssä 18 vuoden ja 4 päivän ikäisenä ottama voitto tekee hänestä kaikkien aikojen nuorimman keskiluokan voittoon ajaneen kuljettajan ennen Marc Marquezia (18 vuotta 87 päivää vuoden 2011 Ranskan GP:ssä).
  • Toistaiseksi 10 voittoa Moto2-luokassa saavuttanut Acosta jakaa luokan kaikkien aikojen voittotilaston viidennen sijan Pol Espargaron ja Sam Lowesin kanssa.
  • Acostalla on tällä kaudella toistaiseksi 14 palkintokorokesijoitusta (enemmän kuin kenelläkään muulla kuljettajalla) ja yhteensä Moto2-luokassa podium-sijoituksia on 19. Hän on nyt kaikkien aikojen tilaston sijalla 11 yhdessä Andrea Iannonen kanssa. Jos hän saavuttaa palkintokorokesijoitukset jäljellä olevissa kahdessa kilpailussa, hän ohittaa tulevan kauden tiimikaverinsa Augusto Fernandezin (20) ja on tasoissa Franco Morbidellin ja Miguel Oliveiran kanssa (21).

Kuvat: MotoGP

Uusin numero