13-vuotias Viemerö motocrossin alle 20-vuotiaiden Suomen Cup -avauksen viides

Motocrossissa alle 15-vuotiaiden luokassa SM-pronssia viime vuonna voittanut Eelis Viemerö avasi ylemmän ikäluokan arvosarjakautensa Karkkilassa viikonloppuna. Vasta 13-vuotias Vantaan Moottorikerhon kuljettaja vakuutti yhdestä kaatumisesta huolimatta otteillaan.

Viemerö ajoi lauantaina 125-kuutioisten kaksitahtisen pyörien MX125-luokan Suomen Cup -avauksessa 12:ksi, mutta täräytti sunnuntaina maamme kovimman nuorten luokan, alle 20-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cupin ensimmäisessä osakilpailussa viidenneksi.

– Koko viikonlopusta jäi hyvä fiilis. Sunnuntai meni jopa todella hyvin. Lauantainakin kulki, mutta toisen erän starttini oli huono, minkä lisäksi kaaduin kerran. Kummassakin luokassa ajettiin kovaa, erät olivat viime vuoden luokkaani pidempiä ja kuskit vetivät röyhkeämmin. Silti luokat tuntuivat aivan oikeilta minulle, Otto Racing Teamin Viemerö pohdiskeli.

MX125- ja MXJ-luokat ovat luonnollinen jatkumo Viemerölle viimevuotisesta, alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan SM-sarjasta. Tuusulalaisella olisi ollut vielä kaksi kautta aikaa tehdä tulosta MXC/A:ssa, mutta pituuspyrähdyksensä takia hänen oli parempi siirtyä pienikokoisesta 85-kuutioisesta pyörästä isomman 125-kuutioisen satulaan.

MX125-luokassa ajettiin aiemmin kansallisessa MX-liigassa, mutta tälle kaudelle luokka sai Suomen Cup -arvon. Luokan alaikäraja on 13 vuotta. MXJ on puolestaan nuorten (13-20-vuotiaat) kuninkuusluokka, josta haetaan ponnahdusta aikuisten SM-sarjaan.

Vahvaa tekemistä

Kehäkaivuun ja MMK-Rakenteen tuella kilpaileva Viemerö ajoi lauantaina MX125-luokan ensimmäisessä erässä kuudenneksi. Toinen erä meni pilalle heikon startin sekä yhden kaatumisen takia, joten Viemerö oli vasta 16. Luokan kummatkin erät ja siten osakilpailun voitti Heinolan Moottorikerhon Sampo Rainio. 17-vuotias kuljettaja oli viikonloppuna hurjassa vireessä, sillä hän vei sunnuntaina nimiinsä aikuisten SM-sarjan MX2-luokan avausosakilpailun. Rainio voitti kummatkin erät saavuttaen näin uransa ensimmäiset ykköstilat aikuisissa.

– Olin ensimmäisessä startissa sijoilla 10-15. Halusin paremman lähdön toisessa erässä, minkä takia kokeilin startata ulommasta reunasta lähtöpuomia. Se meni sitten vielä huonommin, ja ohittaminen oli vaikeaa erän aikana. Kaatumisessa meinasin puolestaan hermostua, ja sen jälkeen ajamiseni meni yliyrittämiseksi. Olisi pitänyt vain jatkaa rauhassa. Ohittaminen oli vaikeaa toisessa erässä, mutta ensimmäisessä onnistuin hyvin, Viemerö analysoi.

MX125-luokassa Rainion jälkeen toiseksi eniten pisteitä keräsi Keravan Motoristiseuran Tiitus Enjala. Kolmas oli Turun Moottorikerhon Miro Varjonen.

Viemerön ajaminen oli sunnuntaina lauantaita tasaisempaa ja hän kuittasi MXJ:n Suomen Cupissa eräsijat viisi ja kuusi. Kilpailun ainoana Fantic-merkkisellä pyörällä (125-kuutioinen kaksitahtinen) ajanut kuljettaja oli tyytyväinen päiväänsä.

– MXJ:ssä oli kiva ajaa. Vastassa oli 125-kuutioisten kaksitahtisten pyörien lisäksi 250-kuutioisia nelitahtisia, joissa on ”piikkiä” enemmän tehoa. Se lisäsi kilpailun kovuutta ja esimerkiksi lähdöissä oli tiukempaa. Olin kuitenkin kummassakin startissa kymmenennen sijan tuntumassa, joten hyvin meni.

– Yhteistulosten viides sija on hyvä. Ei minulla ollut oikein tavoitteita, koska ajoin vasta ensimmäistä kertaa tässä luokassa. En osannut ajatella luokan tasosta mitään. Taso oli kova, mutta sopi minulle. Viikonloppu oli kahden kilpailun takia rankka, mutta jaksoin ajaa.

Kaarina Motocrossin Mikael Palohuhta voitti MXJ-luokan, jossa toiseksi ajoi kilpailun isäntäseura Karkkilan Moottorikerhon Kaapo Kalatie ja kolmanneksi Turun Moottorikerhon Miro Varjonen.

Suomen Cup -kausi jatkuu Siilinjärven hiekkaradalla 12.-13. kesäkuuta.

Tulokset

SML SM-motocross, osakilpailu 1/6, Karkkila la-su 22.-23.5.2021

MX125 (Suomen Cup 1/6)

1. Sampo Rainio, HeMK, Honda, 50 pistettä

2. Tiitus Enjala, KeMS, Yamaha, 40p.

3. Miro Varjonen, TMK, Husqvarna, 38p.

4. Kaapo Kalatie, KarkMK, KTM, 36p.

5. Eliel Lehtinen, HeMK, KTM, 34p.

…12. Eelis Viemerö, VMK, Fantic, 20p.

MXJ (Suomen Cup 1/6)

1. Mikael Palohuhta, KMX, Kawasaki, 50p.

2. Kaapo Kalatie, KarkMK, KTM, 44p.

3. Miro Varjonen, TMK, Husqvarna, 38p.

4. Hermanni Koskinen, TMK, Yamaha, 38p.

5. Eelis Viemerö, VMK, Fantic, 31p.

Kaikki tulokset

Teksti: Eelis Viemerön tiedotus

Kuvat: J-P Purtilo

Uusin numero