122 km/h alamäessä – koeajossa Honda Monkey 125


70- ja 80-luvuilla Monkeylla ajaneet ovat kasvaneet aikuisiksi jo ajat sitten. Nyt Monkey tekee samoin.

”Mikä v#&&u toi on” -huudahduksen sai koeajon aikana lukea useammankin autoilijan huulilta. Erityisesti moottoritiellä autoilijoita näytti ihmetyttävän liikennevirran mukana liikkuva Monkey: mopo, moottoripyörä vai mikä ihme se oikein on?

Tietokoneavusteisen suunnittelun aikana voidaan sanoa, että alkuperäisen Monkeyn ääriviivoista on otettu hiirellä kiinni ja venytetty mittakaavaa reilusti isommaksi. Näin on saatu aikaiseksi aikuisiin mittoihin sopiva Monkey 125, joka muodoiltaan muistuttaa hämmästyttävän tarkasti esikuvaansa. Kaksoisiskunvaimentimet takana, kromatut ylös nostetut lokasuojat, samalla tavalla yläkautta kulkeva äänenvaimennin ja selvästi pienikokoista polttoainetankkia muhkeampi satula.

Nelivaihteinen vaihteisto on välitetty lyhyeksi. Ykkösellä lähdetään liikkeelle ja samantien voikin vaihtaa kakkoselle. Käytännössä liikkeellelähtö onnistuu helposti myös kakkosvaihteella. Nelonen on käypä ajovaihde jo kaupunkinopeuksissa. Alle 10 hevosvoiman huipputeholta ei voi vaatia mahdottomia, vaikka paino onkin saatu puristettua alhaiseen 107 kiloon tankattuna. Yhdeksänkympin mittarinopeutta Monkey kulkee kevyesti pintakaasulla. Jos ei tuuli puhalla suoraan edestä, niin satasen mittarinopeus ylittyy, kunhan kaasua kääntää riittävästi ja malttaa odottaa. Koeajon aikana mittari näytti parhaimmillaan alamäessä 122 kilometriä tunnissa, mutta se edellytti jo kuljettajalta imatranajo-asentoa.

Kun 70-80-lukujen Monkey-kuskeja on yli 30 000 ja lisäksi niitä jotka silloin jäivät ilman, niin potentiaalia uuden satapiikki-Monkeyn myyntiin riittää pitkäksi aikaa. Onnittelut Hondan suunnitteluosastolle, ainakin suomalaisittain katsoen olette iskeneet kultasuoneen.

Honda Monkey 125 -koeajojuttu kokonaisuudessaan seuraavassa MP Maailmassa, joka ilmestyy 4.10.2018.

Honda Monkey 125

Iskutilavuus 124,9 cm³
Suurin teho 6,9 kW (9,2 hv) / 7000 r/min
Suurin vääntö 11 Nm / 5250 r/min

Hinta 4390 € (vm. 2019)

Uusin numero