Bild
Seuraava artikkeli

Ei tullut sukeltaja-Samista Real Madridin tähteä, mutta tuli Dakar-voittaja

Xbike

Sam Sunderland oli lahjakas jalkapalloilija ja olisi päässyt samaan futisakatemiaan Gareth Balen kanssa, mutta hän valitsi moottoripyöräilyn.

Olisiko Sami Hyypiä onnellisempi ihminen, jos hän olisikin valinnut urheilulajikseen motocrossin jalkapallon sijaan?
Ehkä.
Britti Sam Sunderland on miettinyt samaa kysymystä, mutta lajit eri järjestyksessä.

Tuore Dakar-rallin moottoripyöräsarjan voittaja oli nuorena lupaava jalkapalloilija. Sunderland oli niin hyvä jalkapalloilija, että hän olisi luultavasti päässyt Valioliigaseura Southamptonin nuorten akatemiaan, jossa pelasi muuan Gareth Bale.

20171601012459.png?itok=2qNynLB_

Sunderlandin ikätoverista Balesta tuli Real Madridin supertähti ja hetkeksi maailman kallein jalkapalloilija.
Nuori Sam Sunderland jätti kuitenkin sunnuntain jalkapallo-ottelut väliin, jotta saisi viettää aikaa ensirakkautensa eli motocrossin parissa. Lupaava futisura jäi.

”Ehkä talouteni olisi paremmassa kunnossa, jos olisin valinnut jalkapallon, mutta rakastan elämääni”, 7-vuotiaana ajamisen aloittanut Sunderland, 27, sanoo.

Nyt ensimmäisenä Dakarin moottoripyörällä voittaneena brittinä Sunderlandin on helppo hymyillä. Mutta vuonna 2005 Sunderlandin lajivalinta vaikutti maailman surkeimmalta ratkaisulta.   

20171601012745.png?itok=aiBcmV2V

16-vuotiaana Sunderland kaatui pyörällään hypyn, ja häneltä murtuivat molemmat jalat, polvet ja nilkat sekä lantio. Onnettomuuden jälkeen Sunderland oli kaksi kuukautta pyörätuolissa ja kuukausia ajamatta.

Sunderland lopettikin motocrossin myöhemmin. Oli lähellä, että hän matkaisi ammatikseen ylös ja alas mutta huomattavasti rauhallisemmin. Hän hankki oppisopimuksella hissiteknikon pätevyyden.

Lomaillessaan parikymppisenä Dubaissa setänsä ja tätinsä luona hän piipahti paikalliselle motocross-radalle. Siitä se sitten lähti – taas. Sunderland voitti Dubain motocross-mestaruuden ja jäi asumaan emiraattiin.

Sunderlandista tuli lopulta ammattilaismoottoripyöräilijä. Hän erikoistui aavikolla ajamiseen.
Dubaissa hän lähtee kotoaan suoraan aavikolle harjoittelemaan, eikä kukaan valita melusta.

20171601012814.png?itok=ii36oSJ-

”Kun asuin vielä Bournemouthissa Englannissa, naapuri soitti kerran poliisit, kun käynnistin pyörän tallissa”, Sunderland kertoi reilu vuosi sitten.

Sunderland yritti Dakarissa jo 2012, mutta ennen tätä vuotta hän ei päässyt kertaakaan maaliin  - eikä aina edes maaliviivalle tekniikkaongelmien tai loukkaantumisien takia.

Tänä vuona hän pääsi siis ensimmäisen kerran maalin asti Dakarissa, ja heti tuli voitto.
”Kun ylitin maaliviivan, tunteet iskivät lujaa. Oli raskasta ajaa johdossa, sillä paineet olivat kovat. Varsinkin muutama suunnistustilanne oli todella stressaava. Mutta me teimme sen, enkä voisi olla onnellisempi”, KTM-kuljettaja Sunderland sanoi maalissa.

20171601012837.png?itok=6FbEIEX2

Dakar on yksi maailman vaarallisimmista kilpailuista, mutta Sunderlandin lempiharrastus vasta vaarallinen onkin.

”Moottoripyörän lisäksi on vain yksi paikka, jossa olen kuin kotonani: veden alla. Pidän vapaasukelluksesta ja pääsen jo 25 metriin. Kerran suuri härkähai tuli kohti, kun olin sukeltamassa. Tunsin itseni avuttomaksi lihanpalaksi, mutta onneksi hai muutti mielensä viime hetkellä. Moisen tilanteen jälkeen moottoripyöräilyn riskit tuntuvat paljon hallitummilta.”

Hei!

Ymmärrämme, että käytät adblockeria, mutta toivottavasti voit sulkea sen sivustomme osalta. Mainokset ovat perusedellytyksenä sille, että voimme ylläpitää sivustoa.