Bild
Seuraava artikkeli

Valittajien yhteiskunta

Toimitukselta
Onko kaksipyöräisten melutason valvonta se poliisin kaikken tärkein tehtävä? Ei kai sentään. Mutta jos poliisille valittaa riittävän tarmokkaasti, saako tahtonsa läpi?

Kevään sana on ollut melu. Moottoripyörien meluja on taivasteltu mediassa koko kevään ajan enemmän tai vähemmän asiantuntevasti – yleensä asiantuntemuksen tasoon ollut jälkimmäistä. Poliisin kerrotaan hankkineen melumittauslaitteistoja tien päällä tapahtuvia mittauksia varten ja ruuvattiinpa Maikkarin uutisklipissä epäonnisen Kotarikuskin rekisterikilpeä irti. Tuntuu, ettei löydy päivää ilman melu-uutista. Uutisista useat on kirjoitettu varsin asenteellisesti, tyyliin ”Risooko moottoripyörien kaasutus? Poliisi puuttuu nyt meluun” (mtv3.fi 24.4.2012). Valittajat riemuitsevat ja motoristit tyhjentävät varaosaliikkeet hyväksytyistä vaimentimista. Koko paletti on saanut aivan käsittämättömät mittasuhteet.

Todellisuus lienee kuitenkin toinen. Melumittauslaitteistot ovat kalliita, eikä niitä ainakaan toistaiseksi kerrota olevan käytössä kuin äärimmäisen vähän. Jäljelle jää putkiston E-merkintöjen seulominen, joka onnistuu ilman mittareitakin. Tuleeko poliisi niitä isommin ratsailemaan? Epäilen.

Poliisilla on kuin onkin ihan oikeasti parempaa tekemistä, eikä resursseja tai intoa löytyne isompimuotoiseen ääniratsaukseen. Toki, jos muuten sattuu huomiota herättämään, niin samalla konstaapeli kätevästi putkiston hyväksynnät tarkistaa. Oma hanska on se tässäkin puuttumistodennäköisyyttä eniten määrittävä seikka.


Kun oikein tarkkaan poliisin kommentteja kuuntelee, löytyy se villakoiran ydin. Poliisi on halunnut tiedottaa muuttuneen lainsäädännön mahdollistavan melumittaukset tien päällä ja sen, että nyt siihen löytyy myös kalustoa. Poliisin tehtävä on lakien noudattamisen valvominen, ja sitähän he tekevät. On täysin toinen asia, onko laki järkevä vai ei.

Mutta mikä on huolestuttavaa, on poliisin kertomus yleisövalitusten niin suuresta määrästä, että on pakko tehdä asialle jotain – tai siis ainakin kertoa julkisuuteen, että jotain tehdään. Miten runsaasti valituksia tulee? Ylittääkö valittajien määrä ei-valittajien määrän? Onko viesti, jonka poliisi haluaa antaa se, että kun riittävän tarmokkaasti valittaa, saa tahtonsa läpi? Ja tajutaanhan se, että löytyy ihmisiä, jotka valittavat, vaikka ajot tapahtuisivat polkupyörällä?

Hei!

Ymmärrämme, että käytät adblockeria, mutta toivottavasti voit sulkea sen sivustomme osalta. Mainokset ovat perusedellytyksenä sille, että voimme ylläpitää sivustoa.